Mit tegyünk, ha a NAV törölte az adószámunkat, milyen hatással van ez a cég további működésére? Cikkünkből többek között ezt is megtudhatja.

Az adózás rendjéről szóló törvény változásával megszűnt az adószámok felfüggesztése, ezért a NAV már automatikusan törli azokat, ha az adózó elmulasztja beszámoló letétbe helyezési kötelezettségét és ennek a NAV felhívására sem tesz eleget. Ezt követően a NAV kezdeményezi a nyilvántartó bíróságnál az adózó megszűntnek nyilvánítását.

Az adóhatóság akkor is törölheti az adószámot, ha az adózó nem található meg a székhelyén, vagy az adózónak küldött iratot két egymást követő alkalommal a címzett ismeretlensége, vagy a megfelelő levélszekrény hiánya miatt nem lehetett kézbesíteni. Akkor is törlik az adószámot, ha az adózó bejelentett székhelye nem valós cím, vagy nem jelentett be törvényes képviselőt vagy az nem valós személy, illetve az adózó nem küldi meg az Áfa összesítőt a NAV-nak.

Amennyiben törlik adószámát az adózó jogszerűen nem tud számlát kibocsátani és azt üzleti partnerei sem fogadhatják be, mert a NAV fiktívnek fogja minősíteni az üzleti partnerével létrejött gazdasági eseményt.

Akkor is van megoldás, ha törölték az adószámot. Ha még a törlő határozat jogerőre emelkedése előtt jelentkezik a NAV-nál és igazolja, hogy letétbe helyezte a beszámolót vagy teljesítette a bejelentési, illetve képviselőre és székhelyre vonatkozó kötelezettségeit a NAV saját hatáskörben visszavonja határozatát.

Ha jogerőre emelkedett a határozat, akkor már csak igazolási kérelemmel tudja igazolni, hogy a kötelezettség teljesítésében akadályoztatva volt, azonban, ha ezt tudja igazolni az adószám még helyreállítható.

Komoly következményekkel járhat az adószám végleges törlése, mert ebben az esetben a cégbíróság megszünteti a céget, elveszhetnek a szerződéses partnerei és a törölt adószámú adózó nevében kialkudott kedvezményei, továbbá új céget sem tud alapítani, mert a NAV megtagadja az adószám kiadását, ha a cég vezető tisztségviselőjének, tagjának vagy részvényesének adószámát 5 éven belül törölték vagy jelentős adótartozással rendelkezik.

Amennyiben az adószám törlése miatt már megindult Önnel szemben a törvényességi felügyeleti eljárás, úgy a bíróságnál közre tudunk működni a törvényes állapot helyreállításának igazolásában és kezdeményezni tudjuk a céggel szembeni eljárás megszüntetéséhez.

Amennyiben törölték adószámát forduljon hozzánk bizalommal és segítünk adószámának helyreállításában és képviseletét is ellátjuk a NAV, valamint a nyilvántartó bíróság előtt.