Az aktuális BTK leírásai szerint, az adókijátszásnak, az adóval történő trükközésnek több fajtája is létezik. Két módon történhet akció, az ellen a személy vagy csoport ellen, aki az adóval „játszik”. Az egyik, hogy az illetőt vagy vállalatot egyszerűen feljelentik. A másik mód az, hogy a különféle hatóságok, hivatalos szervek indítanak büntető eljárást.

A különféle hivatali szervek akkor szólnak a Nemzeti Adó és Vám hivatal, bűnügyekre specializálódott igazgatóságának, ha az ország költségvetésébe történő befizetéskor furcsaságot észlel. A másik eset, hogy az ország költségvetéséből származó anyagiakban lát szándékos eltitkolást vagy trükközést.

A legtöbbször megtörtént kihágás az, ha például támogatáshoz nem igazi, tehát valótlan költségről nyújtanak be számlát, A másik, hogy a megfizetendő államnak történő befizetés mértékét, úgy teszik kisebbé, hogy nem igazi, hanem fiktív számlákkal csökkentik a befizetés mértékét. A harmadik dolog, ami felkeltheti a Nemzeti Adó és Vámhivatal bűnügyekkel foglalkozó részlegének az érdeklődését, az, hogy az állami költségvetésből különféle célokra előirányzott anyagiakat, nem arra a dedikált irányban használják fel, mint amire szánták eredetileg. Az is érdeklődésre tarthat számot a Nemzeti Adó és Vámhivatal bűnügyi részlegénél, ha valamelyik állami szervezet, intézmény felé valótlan nyilatkozatot adnak le vagy a számtalan különféle elérhető kedvezmények közül, egyet vagy többet úgy vesznek igénybe, hogy nincs rá joga az igénybe vevőnek.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal, különösen odafigyel az olyan dolgokra, amelyek a jövedéki terméknek minősül. Ezeket a termékeket úgy lehet a legkönnyebben felismerni, hogy zárjeggyel ellátottak. Az olajok, üzemanyagok nem tartoznak a zárjegyes jövedéki termékek közé, a dohányáru és a különféle szeszes italok, viszont igen. Az ilyen termékekkel történő elkövetéskor azért veszélyes, mert nem csak adó kiesés történik, hanem úgynevezett jövedéki hiány is keletkezik.

Az adó elkerülés, a különféle módokon történő jövedelem csökkentés alapvető eleme, az, amit szándékosságnak hívnak. Fontos tudni, hogy ezt a Nemzeti Adó és Vámhivatal ítéli meg, hogy direkt, szándékosan nyújtottunk be olyan számlát, amely mögött nem volt semmiféle teljesítés vagy csak simán azt történt, hogy a számlát befogadó, nem ellenőrizte megfelelően azt a személyt vagy céget, akitől a számlát kapta. Így nem tudta, hogy a számlát kibocsájtó, nem tudja végezni azt a szolgáltatást.

Ha az állami költségvetési trükközés következtében, elindult a személy vagy a cég ellen nyomozás, akkor már ebben a fázisban szerencsés dolog ügyvédet fogadni. Ugyanis az ekkor átadott iratanyagok és a személy vagy személyek által tett vallomás alapján dönt az illetékes hatóság az ártatlanságunkról vagy a bűnösségünkről. A nyomozási időszak az ügynek a legfontosabb időszaka, mert ha ebben a szakaszban kiderül, hogy nincs ügy, vagy jelentéktelenek a vádak, akkor a pl. a vádemelés azaz a bírósági szakasz el is elmaradhat.

A nemrég kijött BTK rendelkezései azt is lehetővé teszik, hogy az illetékes hatóságokkal egyezségek kössön a vádlott. Ez plusz pontot is jelenthet a megvádolt személynek vagy cégnek, de egyben azt is jelenti, hogy a személy beleegyezik abba, hogy elkövette a költségvetés elleni trükközést. Ebben az esetben, csak a büntetési tétel mérsékléséről lehet egyeztetni az illetékes hatóság embereivel. Ekkor már elismerjük, hogy bűnösök vagyunk.

Ahogy mi nézzük a dolgokat, nagy jelentősége van annak, hogy az ügyek bíróság elé menjenek. Mert ott sok olyan dolgot fel lehet hozni, ami a nyomozás során nem nyílt lehetőség. Gyakran elérhető az, hogy felmentsék a vádlottak vagy jóval enyhébb legyen a bíróság által kiszabott ítélet.
Ha azt történt, hogy az Nemzeti Adó és Vámhivatal Ön ellen adóval történő trükközés adó kijátszás, eltitkolt jövedelem, be nem vallott jövedelem miatt eljárást indított, forduljon hozzánk bizalommal. 360 fokos, jogi védelmet biztosítunk.