Elektronikusan ellenőrzi a szállítmányokat a NAV

Az adóhatóság 2015-ben vezette be az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszert (EKAER), amelynek célja a jogkövető magatartás erősítése, a gazdaság fehérítése volt.

A bejelentés

A bejelentésre kötelezett személye eltérő attól függően, hogy az EU területéről szállítunk be valamint Magyarországra, vagy az EU-ba, esetleg belföldre értékesítünk.

Mivel eu-s beszerzés esetén a magyar adóalanyt találja meg legkönnyebben az adóhatóság, ezért ilyenkor a belföldi címzett vagy képviselője köteles EKAER számot igényelni a szállítmánynak.Fontos, hogy ezt a Magyarországra történő belépés előtt mindenképpen meg kell igényelni.

A fentiekből kiindulva, közösségi, vagy belföldi értékesítés esetén éppen ellenkezőleg kell eljárni, teháta belföldi feladónakkell az EKAER bejelentést megtenni, még a szállítmány útnak indítása előtt.

Belföldi vagy eu-s értékesítés esetén az adókötelezettségek a gazdasági esemény tényleges megvalósulásához, az áru tényleges leszállításához kapcsolódnak, ezért a címzettnek jelenteniekell a szállítmány megérkezéséta NAV felé.

A bejelentést az http://www.ekaer.nav.gov.hu oldalon lehet megtenni.

A jogszabály szerint csak 3,5 tonna össztömeg feletti szállítmányról kell EKAER bejelentés tenni, tehát a kisbolt áruszállítását nem vagy nem minden esetben kell bejelenteni az EKAER rendszerben.

Ha a szállítmány bejelentési kötelezettség alá esik, kockázatot jelenhet,ha az adózónakvan korábbi végrehajtható adótartozása, A NAV járőrei folyamatosan figyelik a szállítmányokat, jogosultak azokat megállítani és a sofőrt, illetve a szállítmányt az adótartozás megfizetéséig a helyszínen visszatarthatják, vagy a végrehajtható követelés fejében a szállítmányt le is foglalhatják.

Kockázatos termékek, kockázati biztosíték

A jogalkotó meghatározott olyan kockázatos termékeket, amelyek esetében EKAER kockázati biztosítékot kell fizetni. Ez a biztosíték a terméket Magyarországon elsőként forgalomba hozó adózót terheli.

A jogszabály szerint a kockázati biztosítékot a NAV-nak kell átutalni, vagy egy magyar pénzintézetnek kell bankgaranciát vállalnia a biztosíték erejéig és a garancialevelet kell a NAV-nak benyújtani.

Az EKAER biztosítékkal kapcsolatban arra kell odafigyelni, hogy annak el kell érnie a bejelentést megelőző 45 napban fuvaroztatott kockázatos termékek áfa nélküli értékének 15%-át.

Amikor a biztosíték vagy a bankgarancia közül kell választani érdemes figyelembe venni, hogy a NAV a biztosítékot már az utalás napján, de legkésőbb a következő banki munkanapon figyelembe veszi, a bankgaranciát azonban 30 nap alatt bírálják csak el.

Amennyiben az EKAER kötelezettségének teljesítésével kapcsolatosan segítségre lenne szüksége, Irodánk mindenben rendelkezésére áll.