Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az adóhatóság 2015-ben vezette be az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszert (EKAER), amelynek célja a jogkövető magatartás erősítése, a gazdaság fehérítése volt.

A bejelentés

A bejelentésre kötelezett személye eltérő attól függően, hogy az EU területéről szállítunk be valamint Magyarországra, vagy az EU-ba, esetleg belföldre értékesítünk.

Mivel eu-s beszerzés esetén a magyar adóalanyt találja meg legkönnyebben az adóhatóság, ezért ilyenkor a belföldi címzett vagy képviselője köteles EKAER számot igényelni a szállítmánynak.Fontos, hogy ezt a Magyarországra történő belépés előtt mindenképpen meg kell igényelni.

A fentiekből kiindulva, közösségi, vagy belföldi értékesítés esetén éppen ellenkezőleg kell eljárni, teháta belföldi feladónakkell az EKAER bejelentést megtenni, még a szállítmány útnak indítása előtt.

Belföldi vagy eu-s értékesítés esetén az adókötelezettségek a gazdasági esemény tényleges megvalósulásához, az áru tényleges leszállításához kapcsolódnak, ezért a címzettnek jelenteniekell a szállítmány megérkezéséta NAV felé.

A bejelentést az http://www.ekaer.nav.gov.hu oldalon lehet megtenni.

A jogszabály szerint csak 3,5 tonna össztömeg feletti szállítmányról kell EKAER bejelentés tenni, tehát a kisbolt áruszállítását nem vagy nem minden esetben kell bejelenteni az EKAER rendszerben.

Ha a szállítmány bejelentési kötelezettség alá esik, kockázatot jelenhet,ha az adózónakvan korábbi végrehajtható adótartozása, A NAV járőrei folyamatosan figyelik a szállítmányokat, jogosultak azokat megállítani és a sofőrt, illetve a szállítmányt az adótartozás megfizetéséig a helyszínen visszatarthatják, vagy a végrehajtható követelés fejében a szállítmányt le is foglalhatják.

Kockázatos termékek, kockázati biztosíték

A jogalkotó meghatározott olyan kockázatos termékeket, amelyek esetében EKAER kockázati biztosítékot kell fizetni. Ez a biztosíték a terméket Magyarországon elsőként forgalomba hozó adózót terheli.

A jogszabály szerint a kockázati biztosítékot a NAV-nak kell átutalni, vagy egy magyar pénzintézetnek kell bankgaranciát vállalnia a biztosíték erejéig és a garancialevelet kell a NAV-nak benyújtani.

Az EKAER biztosítékkal kapcsolatban arra kell odafigyelni, hogy annak el kell érnie a bejelentést megelőző 45 napban fuvaroztatott kockázatos termékek áfa nélküli értékének 15%-át.

Amikor a biztosíték vagy a bankgarancia közül kell választani érdemes figyelembe venni, hogy a NAV a biztosítékot már az utalás napján, de legkésőbb a következő banki munkanapon figyelembe veszi, a bankgaranciát azonban 30 nap alatt bírálják csak el.

Amennyiben az EKAER kötelezettségének teljesítésével kapcsolatosan segítségre lenne szüksége, Irodánk mindenben rendelkezésére áll.