(Magyar) Adóellenőrzés és büntetőeljárás párhuzamosan!

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Egyre sűrűbben következhet büntető feljelentés-büntetőeljárás egy NAV ellenőrzéssel egyidőben. Az utóbbi időben jól láthatóan megváltozott a NAV gyakorlata. Sokkal szigorúbban járnak el az egyes adóigazgatóságok, tekintettel arra, hogy korábban egy adóellenőrzés még önmagában folyt le, addig mostanra büntetőügyek is elindulnak párhuzamosan az adóvizsgálat mellett. Ezekben az esetekben a NAV illetékes Nyomozó igazgatósága jár el.

A 2020-as évben az adóellenőrzések mellett 20%-ban indított az illetékes igazgatóság büntetőeljárást. 

Az egyes revizoroknak korábban is kötelezettsége volt, hogy feljelentést tegyenek, ha költségvetési csalás, vagy csődbűntett gyanúja merült fel, de ezt nem tették meg olyan sűrűn, mint ma. (Az adóhiány és adóbírság megállapítása számukra elegendő volt. Az adóbírság akár az adóhiány 200%-a is lehet.)

Változott a gyakorlat!  

A megállapított adóhiány és adóbírság végrehajtásának elévülési ideje is kitolódik a büntetőeljárások eredményeképpen, és az egyes elkövető személyek akár letöltendő szabadságvesztést, vagyonelkobzást is kaphatnak.

Az adótartozások elévülési ideje 5+1 év, addig a költségvetési csalás esetében az elévülési idő a büntetési tétel felső határa, ami bűnszervezetben történő elkövetés esetén a büntetési tétel felső határának kétszerese!

Az büntetőfeljelentéssel társuló esetekben a NAV jóval szélesebb eszköztárral rendelkezik, mint egy adóellenőrzés során.

Itt már a Büntető eljárásról szóló törvényben meghatározott eszközök is lehetőséget biztosítanak, hogy az egyes adózók elleni eljárásban rendelkezésre álljanak. Értem ez alatt a lehallgatás intézményét, vagy a fedett nyomozó igénybe vételét is. 

Így a nyomozás eredménye már felhasználható a közigazgatási eljárás során is.

Adó vagy büntetőügyében forduljon bizalommal Irodánkhoz!

ADDRESS

Address: 1037 Budapest,
Virág Benedek u. 10. I./4.
Phone: +36 70 423 05 28
Tax number: 18512908-2-41
Website: https://navszakerto.hu
Email: navszakerto@gmail.com

Egy adószakértő ügyvéd több területen is nagy segítséget nyújthat, legyen szó magánszemélyekről vagy vállalatokról.

Google Map