Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az Áfatörvény tavaly július óta írja elő a, hogy a cégek kötelesek adatot szolgáltatni a NAV-nak, ha az általuk egy számlában áthárított áfa összege eléri a 100.000,- Ft-ot.

A friss statisztikák szerint tavaly óta már 314.000 cég regisztrált a NAV online számla rendszerébe, illetve 220.000-en már adatot is szolgáltattak a NAV-nak.

A NAV közelmúltbeli nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy lejárt a türelmi időszak, amely alatt nem szabtak ki mulasztási bírságot, csak figyelmeztették az adózókat a hibás vagy hiányos adatszolgáltatásra, mostantól azonban élnek az adózás rendjéről szóló törvényben biztosított joggal és akár 500.000,- Ft mulasztási bírságot is kiszabhatnak számlánként.

A NAV tájékoztatása szerint a vállalkozásoknak 90%-ban sikerül helyesen adatot szolgáltatniuk, de még mindig gyakori a hiányos adatszolgáltatás vagy a módosító számlák rossz feltüntetése.

A NAV azonban nem áll meg itt, tervezi egy sokkal szélesebb körű adatszolgáltatási kötelezettség bevezetését is. Ez alapján utólag meg kellene küldeni a NAV-nak a főkönyvi- és számlaadatokat, a fizetési információkat, a tárgyi eszköz nyilvántartás és a leltár adatait, amely jóval nagyobb terhet ró majd a vállalkozásokra.