Az Áfatörvény tavaly július óta írja elő a, hogy a cégek kötelesek adatot szolgáltatni a NAV-nak, ha az általuk egy számlában áthárított áfa összege eléri a 100.000,- Ft-ot.

A friss statisztikák szerint tavaly óta már 314.000 cég regisztrált a NAV online számla rendszerébe, illetve 220.000-en már adatot is szolgáltattak a NAV-nak.

A NAV közelmúltbeli nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy lejárt a türelmi időszak, amely alatt nem szabtak ki mulasztási bírságot, csak figyelmeztették az adózókat a hibás vagy hiányos adatszolgáltatásra, mostantól azonban élnek az adózás rendjéről szóló törvényben biztosított joggal és akár 500.000,- Ft mulasztási bírságot is kiszabhatnak számlánként.

A NAV tájékoztatása szerint a vállalkozásoknak 90%-ban sikerül helyesen adatot szolgáltatniuk, de még mindig gyakori a hiányos adatszolgáltatás vagy a módosító számlák rossz feltüntetése.

A NAV azonban nem áll meg itt, tervezi egy sokkal szélesebb körű adatszolgáltatási kötelezettség bevezetését is. Ez alapján utólag meg kellene küldeni a NAV-nak a főkönyvi- és számlaadatokat, a fizetési információkat, a tárgyi eszköz nyilvántartás és a leltár adatait, amely jóval nagyobb terhet ró majd a vállalkozásokra.