Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az Áfa tv. 259. §. 18. pontja szerint tehát sorozat jellegűnek minősül az ingatlanértékesítés – így áfaköteles – ha az értékesítő két naptári éven belül legalább 4 építési telket vagy új ingatlan értékesít, valamint a rá következő három évben további építési telket vagy új ingatlant értékesít.

Az Áfa tv. 2012. január 1-től alkalmazandó 259. § 18. pont b) pontja szerint az egyazon építési telekből kialakított további építési telkeket darabszámtól függetlenül egy építési telekként kell figyelembe venni a sorozat jellegű értékesítés megítélése során.
Itt kívánjuk azonban megjegyezni, hogy attól, hogy az így kialakított építési telekrészek értékesítése nem minősül sorozat jellegűnek (a darabszám okán), nem zárja ki, hogy a kialakított építési telkek értékesítése az általános szabályok szerint gazdasági tevékenységnek minősüljön, amennyiben az megfelel az Áfa-törvény 6. § (1) bekezdésében írt üzletszerűség fogalmának.

Az adóalanyiság a negyedik ingatlan eladásakor keletkezik, amiről az adóhatóságnak bejelentést kell tenni. A sorozatjellegű ingatlanértékesítése kapcsán adóalannyá vált értékesítő további ingatlanértékesítései szintén az Áfa-törvény alkalmazási hatálya alá tartoznak. Amennyiben azonban az eladónak a sorozatjellegű ingatlanértékesítései kapcsán adóalanyisága keletkezett ugyan, de az adóalanyiságot eredményező negyedik ingatlanértékesítését követő 3 évig nem értékesít újabb ingatlant, akkor az ingatlanértékesítések számolása újra kezdődik.

A tényállásban rögzítettek szerint négy mezőgazdasági besorolású ingatlant szereztek és azokat később egyesítették és építési telekké minősítették át, majd az értékesített építési telkek, ebből az egy építési telekből kerültek felosztásra és értékesítésre.
A fent rögzített tényállás mellett jogi álláspontunk szerint az Áfa törvény sorozat jellegű értékesítésre vonatkozó szabályait úgy kell értelmezni, hogy az egy építési telekből megosztással létrejött telkek, amelyek 2015-ben, 2017-ben, illetve 2019-ben kerültek értékesítésre a sorozat jelleg szempontjából egy értékesítésnek tekintendők.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal – az ügy konkrét körülményeinek ismerete nélkül – általánosságban úgy foglalt állást, hogy az Áfa tv. 259. § 18. pontja szerinti fogalmi meghatározás alapján az építési telkek értékesítése akkor nem minősül sorozat jellegűnek, ha egyazon építési telekből alakítják ki az eladott építési telkeket.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal álláspontja szerint mivel eredetileg 4 telket szereztek az adózók, melyek nem minősültek építési teleknek, ezért az értékesített építési telkek nem tekinthetők egy építési teleknek a sorozatjelleg vizsgálata során.