Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A felszámolási eljárás

Felszámolási eljárás esetén akkor vagyunk kedvező helyzetben, ha mi kezdeményezzük más gazdasági társaság felszámolását. Ha a vállalkozásunk által kibocsátott számlát a befogadó annak vitatása nélkül nem fizetik ki, felszámolási eljárást kezdeményezhetünk a számlát befogadó gazdasági társaság ellen. Ennek következtében – ha a céget nem akarják aknára futtatni – nagy eséllyel kifizetik a tartozást.

Az igazi problémát az jelenti, ha az Ön vállalkozása ellen indul felszámolási eljárás. Ezen a ponton kell kihangsúlyozni, hogy a gazdasági társaság eladása, illetve új ügyvezető kinevezése nem mentesíti a korábbi tulajdonost, ügyvezetőt a büntetőjogi felelősség alól.

Felszámolási eljárás során a felszámolónak törvény által meghatározott kötelezettsége, hogy a lehető legnagyobb mértékben eleget tegyen a felszámolás alatt álló gazdasági társaság hitelezőinek, valamint büntetőfeljelentést tegyen a tudomására jutott törvénysértések orvoslása érdekében.

Ha a felszámolás már elkerülhetetlen forduljon hozzánk tanácsadásért, de lehetőleg még azelőtt mielőtt a felszámolónak átadta volna a gazdasági társaság iratait.

Sok cégben csak papíron van pénz a pénztárban, és csak a nyilvántartásokban vannak meg a tárgyi eszközök.

Kártérítési jog

 

A felszámolás megindulásakor át kell adni a felszámolónak a zárómérleg pénztárában kimutatott összegét, ellenkező esetben sikkasztás ténye miatt megteheti a büntetőfeljelentést. A tárgyi eszközökkel is ugyanez a probléma, de az esetek többségében azok nullára amortizálódtak.

A felszámolónak joga és kötelezettsége megnézni, hogy a felszámolást megelőző időben mire költötte a cég a pénzét, milyen szerződéseket kötött, milyen követelései vannak és vele szemben milyen követelések vannak. A kötött szerződéseket akár meg is támadhatja.

Felszámolási eljárás kezdetén a leggyakrabban előforduló gondolat, hogy eltüntessük-e az iratokat vagy átadjuk-e a felszámolónak. Semmiféleképpen nem javasolom az iratok eltüntetését, a felszámolás kezdetén keresse irodánkat és átvizsgáljuk a felszámoló részére átadandó dokumentumokat. Esetleges hiba esetén orvosoljuk a helyzetet.

Sokan vannak vele úgy, hogy a felszámolás helyett elidegenítik, „eladják” a céget egy külföldi, vagy fellelhetetlen, magánszemélynek. Az adóhatóság az idei évtől, már nem teszi lehetővé ezt a megoldást. „Megoldás?” Ha eladjuk a kérdéses céget azzal igazából be is ismerjük, hogy valami nem stimmel. A korábbi eseményekért pedig ugyan úgy felelősséggel tartozik a korábbi tulajdonos. Az adóhatóság 2012. januártól minden gazdasági társasághoz tartozó tag és tulajdonosváltás előtt ellenőrzést helyezett kilátásba.

Amennyiben egy gazdasági társaság megszüntetési eljárás (végelszámolás, felszámolás) alá kerül az adóhivatalnak kötelező adóvizsgálatot végeznie, amelyből adóhiány megállapítására kerülhet sor. A problémát nem az adóhiány összege fogja okozni, hanem az adóhiány megállapításának oka az indokolásban. Ilyenkor is szükséges szakemberrel konzultálni, és az ellenőrzés során a képviseletet rábízni, mert előfordulhat egy, a felszámolást megelőző időszak miatti büntetőfeljelentés.
A jogerős felszámolást elrendelő végzésétől követően a tulajdonos nem rendelkezhet a cége felett, mindenben a felszámoló jár el. Ha a tulajdonos bármilyen tevékenységet végez a vállalkozása nevében az bűncselekmény!

bűntető jogász

 

A felszámolási eljárás elrendelésétől ne várja meg az arról szóló bírósági döntést. Még előtte forduljon hozzánk bizalommal. A felszámolás jogerős kimondását követően már nem tud a cég nevében cselekedni (pl.: önellenőrizni). A felszámolási eljárás elején zárómérleget kell készítenie, át kell adni a cég teljes vagyonát a felszámolónak. A felszámolást megelőző jogügyleteket meg kell védeni.

A felszámolónak át nem adott iratok miatt büntetőjogi felelősséggel is számolnunk kell, ha megállapításra kerül, hogy gazdasági társaságunk színlelt szerződést kötött, vagy mi magunk elvontuk a fedezetet a társaság tartozásaitól.

Ha valaki felszámolási eljárást indít ellenük nem elég mindössze a tartozást kifizetni. A felszámolás attól még elrendelésre került, és annak megszüntetéséig csak a felszámoló rendelkezhet a cég felett.