(Magyar) A társasági adóból adható támogatás szabályai

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

2015 óta a társasági adó fizetésére köteles vállalkozások társasági adójuk egy részéből a társasági adótörvény alapján támogathatják a látvány-csapatsportot vagy a filmipart, a színházak támogatási lehetőségét a kormány az idei évtől megszüntette.

A társasági adónkból jelenleg kétféle módon támogathatjuk a kedvezményezett szervezeteket. Egyrészt közvetlenül a szervezetnek utalással, másrészt a NAV-nak benyújtott adóbevallásban.

Az első esetben a törvényi előírás szerint meg kell fizetni az adóelőleget és az adót, és az éves társasági adóbevallásban jelölni kell, vagy külön nyilatkozatot kell tenni arra vonatkozóan, hogy a befizetendő társasági adónkból mely szervezetet és milyen mértékben kívánunk támogatni. Ezt a törvény adójóváírásra jogosító támogatásként szabályozza.

A bevallás vagy a nyilatkozat alapján a NAV utalja el a támogatás összegét a támogatottként megjelölt szervezetnek, amely a társasági adónk maximum 80%-áig terjedhet.

Ezen felül a vállalkozásnál jelentkező előnyként a támogatás összegének 7,5%-át, de maximum az éves fizetendő adó 80%-ának 7,5%-át jóváírja a NAV az adófolyószámlánkon.

A másik esetben a támogatásnak a közvetlenül a szervezetnek való utalása jogosítja az adózót adókedvezményre. Amennyiben a támogatás összege nem haladja meg az adófizetési kötelezettség 80%-át, akkor azt az adózó közvetlenül levonhatja azt a fizetendő adójából. A levonás eredményeképpen kevesebb lesz a társaság elért nyeresége, ezért a támogatással csökkentett összeg után kell majd megfizetni a társasági adót.

Fontos, hogy a támogatásért cserébe a támogatott szervezet semmilyen ellentételt nem juttathat a társaság számára (például nem reklámozhatja az adott céget.)

A társasági adó törvény lehetővé teszi a kiegészítő támogatás folyósítását is, amely azonban nem csökkenti az adófizetési kötelezettséget, ellenben, ezért a támogatásért cserébe már kérhetjük a támogatott szervezettől, hogy reklámozza cégünket vagy küldjön minden kollégánknak egy játékos által dedikált mezt.

A társaság számára kedvező támogatási forma kiválasztásához előzetesen érdemes áttekintenünk, hogy melyik támogatási forma milyen adminisztrációs teherrel és költséggel jár.

A támogatás tervezésében Irodánk készséggel áll rendelkezésére!