Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Adóellenőrzés

Adóellenőrzés főbb típusai:


a)      egyszerűsített adóellenőrzés: az adóhatóság a rendelkezésre álló adatok és a bevallás alapján, az adózó fizikai jelenléte nélkül folytatja le az adóellenőrzést

b)      állami garancia beváltásához kapcsolódó adóellenőrzés: az adóhatóság a kérelmet előterjesztő pénzintézetnél
(a kezesség jogosultjánál) folytatja le az adóellenőrzést

c)      egyes adókötelezettség teljesítésére irányuló adóellenőrzés: az adóhatóság célvizsgálattal ellenőrzi a bejelentésre, bevallásra, adatszolgáltatásra, nyilvántartásra, bizonylat-kiállításra, megőrzésre, könyvvezetésre, adó- és adó-előlegfizetésre vonatkozó előírásoknak való megfelelőséget

d)     adatok gyűjtését célzó adóellenőrzés: az adóhatóság próbavásárlást tarthat, leltározhat, vizsgálhatja a vállalkozás körülményeit (pl. megrendelők, forgalom, tárgyi eszközök), TB-szabályok teljesülését, statisztikai állományi létszámot stb.

e)      illetékkötelezettség ellenőrzését szolgáló vizsgálat: az adóhatóság a határidők betartását, a megfizetés megfelelőségét ellenőrzi

f)       utólagos adóellenőrzés: tipikus esetben az elsőfokú adóhatóság vizsgálja a korábbi ellenőrzés megállapításának végrehajtását, de az adózó kérelmére is indulhat, ha új tény, körülmény a korábbi ellenőrzés megállapításainak megváltozását eredményezné

Fajtái: nav ellenőrzés és önellenőrzés

Ugyanabban az időszakban és ugyanannak az adónemnek a másodszori önrevíziója esetén a pótlék mértéke: a késedelmi pótlék 75%-a.

  • Az adóhatóság utólag, a bevallást követően végzi az adóellenőrzést.
  • Irányulhat konkrét adónemre, de lehet átfogó típusú is.
  • Az adóellenőrzést határozattal kell befejezni.

Az adóellenőrzés lefolytatása:

  • az elévülési időn belül az adózónál vagy az adóhivatal helyiségeiben zajlódik
  • értesítés kézhezvételével kezdődik, ennek hiányában megbízólevéllel

Adójog


NAV adóellenőrzés 2013.február

Az adóhatóság fokozott adóellenőrzéseket tervez. Az adóbeszedés szempontjából az idei évet nehéznek nevezte a NAV elnökhelyettese, de jelezte: az adóhatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy a költségvetési bevételek teljesüljenek, amihez az adózói kör szélesítése szükséges.

Az adóellenőrzésre való kiválasztás a NAV elnökhelyettes szerint évről évre hatékonyabb, amiben szerepe van, hogy a revizorok munkáját jelentős informatikai támogatás és adatbázis segíti.

A kockázatkezelést és kiválasztást az idén is új eszközök segítik. Ezek egyike a belföldi áfa összesítő jelentés, amelynek kétmilliós értékhatára siker esetén a következő években csökken. Az adóhatóság a hatékonyság növekedését várja a pénztárgépek online rendszerétől valamint attól is, hogy a környezetvédelmi díj, az energiaadó és a népegészségügyi termékadó átkerül az adószakmai ág adóellenőrzése alá. Operatív adóellenőrzéseket továbbra is végeznek pénzügyőrök is.

Az adóellenőrzésre való kiválasztás során továbbra is vizsgálják az adózói életutat, a kockázatos kapcsolatokat, az egyes gazdasági események valódiságát, a munkaerő kölcsönbe adásra és vételre vonatkozó bejelentéseket. A mezőgazdasági tevékenységet folytató társaságok fordított adózásra vonatkozó adatszolgáltatása abszolut sikertörténet Varga Árpád szerint, ugrásszerűen csökkentette a visszaéléseket.

A működő vállalkozások esetében az adóbevételek biztosítása, a működés nyomon követése a cél az adóminimalizálás visszaszorítása érdekében. E körben a különös adózási módok jogszerű alkalmazását, az adókedvezmények igénybevételének jogszerűségét vizsgálja a NAV és kiutalás előtti adóellenőrzéseket végez.

A következő évek adóellenőrzéseit előkészítő adatgyűjtések kiemelt célterülete többek között a csomagküldő, internetes kereskedelem, a jogi, számviteli, adószakértői tevékenység valamint a magánrendelőkben végzett járóbeteg-, fogorvosi valamint egyéb humán egészségügyi ellátás lesz.

A vámszakmai területen a mintegy 1000 milliárd forint bevételt eredményező jövedéki ellenőrzések célja az adózatlan dohánytermékek és az illegális ásványolaj behozatalának, forgalomba kerülésének megakadályozása – mondta a NAV elnökhelyettese. (MTI)